Onze historie

 • 1908

  1908

  ‘’Zij allen wachten vol ongeduld op het in werking treden der fabriek om in een zee van licht te stralen.” Dagblad De West 1908. Er heerste een enorm enthousiasme toen eindelijk 25 oktober 1909 aanbrak. De nieuwe lantaarns waren schitterend!

 • 1932

  os

  Door de oprichting van diverse industrieën en de uitbreiding van Paramaribo aan het begin van de vorige eeuw, begint de behoefte aan elektrische energie te stijgen. Op 1 februari 1932 werd het elektriciteitsbedrijf te Paramaribo, de N.I.G.M. (Nederlands-Indische Gas Maatschappij), in bedrijf gesteld door Gouverneur Staal.

  Bij de opening van de centrale waren drie dieselmotoren opgesteld met een gezamenlijk vermogen van 1300pk. De lengte van het hoogspanningsnet bedroeg toen 7,45 km. Er waren 8 transformatorstations met een opgesteld transformatorvermogen van 240 kVA en een laagspanningsdistributienet met een lengte van 41,1 km. Deze centrale is gebouwd op 359 palen van 16 meter. In die tijd was er geen betonmolen in Suriname. Het storten van de fundering werd verricht door vrouwen met behulp van mandjes. Tijdens het werk was er Apintie muziek om het tempo er in te houden: men zegt dat dit de arbeid stimuleerde.

 • 1950

  nigm

  De oude gas-straatverlichting verdwijnt in 1950 nadat die zoveel jaren dienst had gedaan. Er werd plaats gemaakt voor de algehele elektrificatie van de straatverlichting. In datzelfde jaar werd de naam N.I.G.M. veranderd in O.G.E.M. (Overzeese Gas- en Elektriciteitsmaatschappij).

 • 1953

  1956_gasdepot

  O.G.E.M. voegde in 1953 distributiebedrijf toe om de gasvoorziening uit te breiden.

 • 1956

  1956_nieuwekantoor

  Op 19 mei 1956 werd door Gouverneur J. van Tilburg het prachtige kantoorgebouw van de O.G.E.M. aan de Noorderkerkstraat officieel geopend. Het oude kantoorgebouw aan de Saramaccastraat werd afgebroken en maakte plaats voor een nieuw modern gebouw. Hier werden de diverse afdelingen van het bedrijf ondergebracht. Er was ook een recreatieruimte/kantine voor het personeel opgezet.

 • 1968

  dpp1

  Op 2 januari 1968 werd de naam O.G.E.M. veranderd in N.V. ENERGIEBEDRIJVEN SURINAME (N.V. EBS). Veel gaslichtverbruikers waren bang om op elektriciteit over te gaan; nu zijn televisietoestellen, stereo’s, koelkasten, strijkijzers, mixers, wasmachines en andere elektrische apparaten geen luxe artikelen meer.

 • 1974

  Centrale

  Minister Olten van Genderen van Distriktbestuur en Decentralisatie (m) heeft zojuist de oude centrale buiten werking gesteld.

 • 2014

  dpp2

  Op 15 augustus 2014 stelde president Desiré Bouterse de EPAR Dieselpowerplant II (DPP II) ceremonieel in werking. De opwekcentrale had bij de opening een geïnstalleerd vermogen van 63 MW. Deze opwekunit kan in de toekomst uitgebreid worden naar 84 MW.

 • Heden

  now

  De service aan de klanten is verbeterd door de uitbreidingen van het bedrijf. Zo werkt de N.V. EBS nu helemaal geautomatiseerd en zijn er in Paramaribo verschillende Dienstencentra in gebruik genomen, waar klanten terecht kunnen voor de betaling van hun stroomrekening en nog vele andere diensten en producten. De N.V. EBS gaat verder met de uitbreiding van haar activiteiten, in de overtuiging hiermee het Surinaamse volk te dienen en mee te helpen aan de opbouw van het land.

  “De N.V. EBS, uw betrouwbare ontwikkelingspartner.”